2019 竣工

2019 completion

 
 

愛知県大府市
RC造住宅 
建築面積:  81.53㎡
延床面積:120.54㎡

Obu Aichi, Japan
Residence(RC)
Construction area:81.53㎡
Floor area:120.54㎡

 
 

本計画は、愛知県大府市にある若い夫婦とそのこどもための住宅の改修である。既存の建物は、もともと同じ敷地内に建つ母屋に付属するゲストハウスとして約50年前に建てられたRC壁構造の建物である。RC壁構造は、全ての壁が構造を担うがゆえ、他の構造形式と比べ圧倒的に間取り変更が行いにくいという難点がある。また、施主の要望は、隣接する母屋からのプライバシーの確保と、仕上げを一新しながらも構造までは変更しないという代々伝わる遺産を守りながら新たな住まいの顔をつくるというものであった。

 

RC壁構造における壁は、まさに構造を担う「壁」であり、圧倒的な存在感で50年間この建築を支えてきた。「壁」自体が構造を担保する力強さを持ちながらも、それ故に建物の内外を分断するのに十分な存在である。「壁」には50年前にゲストルームとして計画された際の、住宅にしては不釣合いな大きさの開口が随所に開けられていたものの、RC壁構造特有の壁厚がそうさせるのか、その開口は内外をつなぐというより、境界をより一層意識させる穴のようであった。

 

本計画では、「壁」と開口の関係性に着目した。躯体をそのままに古い建具を新たな規格サイズの建具に替えようとすると、躯体と建具の間にスキマができてしまう。このスキマを塞いで違和感無く壁を仕上げることもできるが、歴史がつくるこのスキマを建築に昇華させたいと思い、全ての建具と躯体の間にできるL型のスキマに奥行きをもたせ内外を貫いた。これらはデッキや雨除け、母屋からの視線の緩和など各諸室の用途の拡張や外部におけるアクティビティを誘発する機能を持つ。この歴史のスキマに与えた厚みにより、面として境界然としていた「壁」と開口の関係に内外のつながりがもたらされ、境界が曖昧になる。ほぼ全ての壁(躯体)の変更ができない中で、小さなスキマを拡張することによって住まい方に奥行きを与えるという、最小操作で最大効果の獲得を目指した。

This project is a renovation of a house for young couples and their children. The existing building is RC wall structure, and it was built about 50 years ago at a guesthouse adjacent to a main house built on the same site. The RC wall structure has a disadvantage that it is difficult to change the floor plan as compared with other structure types because all the walls take on the structure. In addition, the client's request was to secure privacy from the adjacent main house and to renew the finish without changing the structure. In other words, while creating new face of their new home, it protects the heritage passed down from generation to generation.

 

The wall in the RC wall structure is exactly the "wall" that carries the structure and has supported this building for 50 years with an overwhelming presence. While the "wall" itself has the power to secure the structure, it is therefore sufficient to divide the inside and outside of the house. On the "wall" there were disproportionately large openings for houses, as planned as guest rooms 50 years ago. However, due to the specific wall thickness of the RC wall structure, the opening was more like a hole that made the boundary more aware than connecting the inside and outside.

 

In this project, we focused on the relationship between the "wall" and the openings. If we try to replace the old fixtures with new modern standard-sized ones without changing the concrete skeleton, a gap will be created between the skeleton and the fixture. It is also possible to close the gap and finish the wall without discomfort. However, we wanted to sublime this gap that history makes to architecture, and penetrated inside and outside by giving depth to the L-shaped gap that can be made between all the fixtures and the skeleton. These have functions to extend the use of each room such as decking, rain protection and blocking of gaze from the main house and to trigger external activities for the family. The thickness given in this historical gap provides an internal and external connection to the existing hole. As a result, the boundaries divided by the "wall" become vague and life spreads in and out. With the inability to change almost any wall (body), we aimed to achieve the maximum effect with the minimum operation of expanding the life of the family by expanding the small gap.