2018 竣工

2018 completion

 
 

愛知県愛西市
木造歯科医院
建築面積:192.37㎡
延床面積:227.13㎡

構造設計:寺戸巽海構造計画工房

施工  :株式会社 丸長ホーム

造園  :株式会社 園三

Aisai Aichi, Japan
Dental clinic
Construction area:192.37㎡
Floor area:227.13㎡

Structural Design : Tatsumi Terado  Structural  Studio

Contractor : Hirata Construction Co., Ltd.

Landscape : ENZO. co.,ltd.

 
 

対象敷地は、北側に4車線の幹線道路、南側に幅4mの生活道路に面した南北に長い形状で、幹線道路沿いの町並みに奥行きと抜けを与えている。ここに審美矯正、小児歯科を専門とする歯科医院を新築する計画である。

 

患者の立場として、歯科医院では実に様々な場所を転々とさせられると経験的に感じている。例えば、受付→待合→歯磨きコーナー→治療室→レントゲン→治療室→待合→会計という具合だ。我々はそれらの行為そのものを建築の構造とするため、上述の各場を目的地化し、「→」を各目的地へ向かうための通路として計画をした。具体的には、敷地の方向性に沿わせるように、建築中央に平面的に長い通路を設定し、その両脇に目的地となる必要諸室を配置している。通路には、ヒューマンスケールから逸脱したホワイトアウトして行く天井面と、延長性を感じさせる扉のような通路端の処理を施し、全体が1日を通して光の状態が変化する感覚的外部空間として計画した。この建築中央に設けた自然光により変化する感覚的外部が各諸室とつながりを持つことで、プライバシーへの過度な配慮が閉塞感につながることを防いでいる。

 

目的地とした各諸室は、少しずつ部屋の容積や設えに変化を与えている。患者にとってもスタッフにとっても、別の目的地へ移動した際には、建築/植栽/光などあらゆる事象が先ほどいた部屋とは違った環境をつくり出し、待ち受けている。利用者は、建築や外部環境が変化していく中で、いくつもの異なる空間体験を積み重ねていくことになる。

 

通路と諸室の間にはアーチ形状の「境界」を設計した。上下が対称でないこの形状は、通過可能な開口として、突破のアフォーダンスを誘発し、通路に立つ者にその先を意識付ける。さらに、繰り返されるアーチ形状の類同性が、通路に対し、ゲシュタルト原理における体制化を促している。また、アーチの小口には金属塗料が施されており、光によってその表情は大きく変わる、どこか異物のような存在である。この「境界」をくぐり抜けることこそが、漠とした通路からの解放であり、目的地への到達を意味している。

 

外部については、通路部は平面のみでなく立面的にも突出しており、町に対して敷地の方向性を担保している。両脇の諸室は通路とは対照的に、隣家に対して圧迫感や突出感を与えないように振る舞いつつ、内部と異なる開口計画や植栽計画によって、歯科医院としてのプライバシーの確保と開放性のバランスをとった。

The site is a long shape facing the 4-lane highway on the north side and 4 meters wide on the south side, giving void to the townscape along these roads. The plan described here is building a dental clinic specializing in aesthetic dentistry and pediatric dentistry here.

 

Considering the empiric position of the patient, we feel that a dental clinic should be abele to contain various parts according to the different activities. For example, reception → waiting → tooth brushing corner → treatment room → X-ray → treatment room → waiting → payment. In order to translate the act of movement into the structure of architecture itself, we considered each rooms of the clinic as the destinations and transposed "→" into an aisle connecting them together. Specifically, in order to conform to the directionality of the site, a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building. In the aisle, processing was done on the ceiling surface by whitening the surface deceives the human perception of the real size of the room and ends as a door that allows us to feel the extensibility of the space. As a result, the whole planned as a sensory outside space where the state of light changes throughout the day. The sensory outside which changes according to the natural light installed in the center of the building has connection with each room, thereby preventing excessive consideration on privacy from which leads to a sense of limitation.

 

The volume and setting of each room changes according to their destination. For both patients and staff, between rooms involve a change in perception as plants, intensity of light and architecture vary from room to room, and it waits. As buildings and external environments change, users will accumulate several different spatial experiences.

 

We designed an arch shaped "boundary" between the aisle and the rooms. This shape, which is not symmetrical in the vertically direction, makes those who are in the aisle aware of the openings and accessibility of the rooms. Furthermore, the repeated arched shape homogeneity encourages the passage to be organized in the Gestalt principle. A metal coating covers the surface of the arch as a foreign object whose expression changes radically with the light. The passage of this “boundary” releases us from the aisle and reaches to the destination.

 

From the outside, the part of the passage protrudes not only vertically but also horizontally, and guarantees the directional understanding of the site in relation to the city. The neighborhood does not fell any pressure or protrusion of the aisle thanks to the rooms that are attached to it. By positioning windows and plants differently between the inside and the outside, a feeling of privacy is guaranteed, while always giving a sense of openness of the outside.